Ventspilī atklāta ceturtā Glābējsilīte Latvijā

28.09.2011
Ventspilī atklāta ceturtā Glābējsilīte Latvijā

Šodien notika Ventspils Glābējsilītes tehniskā nodošana un iesvētīšana. Pasākumā projekta Baby Box vadītāja Laura Zvirbule („Divi gani – sabiedriskās attiecības”) norādīja, ka Ventspils Glābējsilīte jeb vieta bērna dzīvībai tiks atklāta jau šī gada 30.septembrī. Ventspils kļūs par ceturto pilsētu Latvijā pēc Rīgas, Liepājas un Daugavpils.

Glābējsilītes tehniskās nodošanas un iesvētīšanas pasākumā Ventspils pilsētas Domes priekšsēdētāja 1.vietnieks Guntis Blumbergs pateicās projekta sadarbības partneriem – kompānijai „Divi gani – sabiedriskās attiecības”, Latvijas Bērnu fondam, Krīzes centram „Paspārne” un projekta sponsoriem SIA „”Ventspils nafta” termināls” – par ieguldījumu projekta īstenošanā. Blumbergs norādīja, ka uztver Glābējsilīti kā tiltu starp slikto un labo, un izteica cerību, ka Ventspils Glābējsilītē ievietotais bērniņš, ja tāds būs, pāri šim tiltam nokļūs pie labiem cilvēkiem, ģimenē, kur viņu gaidīs un mīlēs.

Ventspils Glābējsilītes krustmāte Dana Reizniece–Ozola, sacīja, ka Glābējsilītes projekts šobrīd Latvijā ir ļoti aktuāls – par to liecina tas, ka kopš 2009.gada, kad projekts Latvijā aizsākts, glābējsilītēs nokļuvuši jau 11 bērni. Reizniece–Ozola uzsvēra, ka labāk, lai bērniņš nonāk Glābējsilītē, nekā ar viņu notiek kas traģisks. „Tā ir iespēja ne tikai bērniņam, bet arī tām ģimenēm, kuras vēlas bērniņu, bet nevar pie tā tikt. Latvijā šobrīd jau 40 ģimenes ir gatavas adoptēt Glābējsilītē atstātos bērniņus. Esmu pārliecināta, ka šis projekts nevis vairos atstāto bērniņu skaitu, bet tieši otrādi – būs vairāk izdzīvojušo, priecīgo bērniņu,” sacīja Reizniece–Ozola.

Pasākuma laikā Glābējsilīti iesvētīja Ventspils draudžu mācītāji.

Projekta sadarbības partneri ir Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca, krīzes centrs ģimenēm ar bērniem „Paspārne” un Ventspils pilsētas dome. Projekta īstenotāji Latvijā ir sabiedrisko attiecību kompānija „Divi gani”. Projekts Ventspilī īstenots, pateicoties Latvijas Bērnu fonda un SIA „Ventspils nafta termināls” līdzekļiem. Ventspilī Baby Box ievietots slimnīcas „klusajā” teritorijā, lai cilvēks, kurš ievieto bērnu Glābējsilītē, paliktu anonīms – tieši tāpat kā citviet Latvijā. Arī citur pasaulē pie Baby Box nav ne video novērošanas kameru, ne apsardzes.

Latvijā pirmais Baby Box tika atklāts 2009. gadā Rīgā, tad sekoja Liepāja un Daugavpils. Līdz šim Latvijas Glābējsilītēs ievietoti 11 mazuļi – 6 meitenes un 5 zēni. 9 mazuļi atstāti Rīgā, bet 2 – Liepājā.

Projektu Latvijā īsteno „Divi gani – sabiedriskās attiecības”.