Liepājā atklāta otrā Glābējsilīte Latvijā

08.10.2010
Liepājā atklāta otrā Glābējsilīte Latvijā

Šodien, 8.oktobrī ar Imanta Kalniņa šūpuļdziesmu “Betas dziesmiņa” tika atklāta otrā Glābējsilīte Latvijā.

Glābējsilīte ir vieta bērna dzīvībai.

Šī projekta patronese Latvijā ir operdziedātāja Evita Zālīte – TV3 krāšņā šova Dziedi ar Zvaigzni dalībniece, 4 bērnu māmiņa un ļoti stipra sieviete!

Pēc Evitas Zālītes dziedājuma, daudziem klātesošajiem acīs bija asaras.

Atklāšanas pasākumā speciāli no Rīgas ieradās LR iekšlietu ministre Linda Mūrniece un  veselības ministrs Didzis Gavars, kā arī Saeimas deputāts un Latvijas Bērnu fonda prezidents Andris Bērziņš.

Uzrunas sacīja arī Liepājas mērs Uldis Sesks, projekta Glābējsilīte īstenotāja Latvijā Laura Zvirbule, Liepājas Reģionālās slimnīcas direktors Juris Bārzdiņš, projekta sponsors – kompānijas Gedeon Richter vadītāja Evita Jaunzeme un citi.

Uz atklāšanu ieradās arī Liepājas virsprokurors Atis Dzērvēns, Liepājas Pašvaldības policijas šefs NormundsDīķis, Liepājas domes deputāti, Latvijas vadošie un vietējā reģiona  mediju pārstāvji, Luterāņu draudzes mācītāji un Bāriņtiesas pārstāvji.

Liepājas Glābējsilīte ir projektēta un izgatavota Latvijā. Tai ir īpaši izveidotas, triecienizturīgas durtiņas, kuras atverot, bērnu var ielikt speciālā zīdaiņu gultiņā ar augstām organiskā stikla malām. Kad pēc bērna ielikšanas tiek aizvērtas Glābējsilītes durtiņas, uzņemšanas nodaļas māsu postenī atskan audiālais (skaņas) un vizuālais (sarkanā trauksmes lampa) signāls. Ja durtiņas nav kārtīgi aizvērtas no ārpuses, elektromagnētiskā sistēma tās aizver līdz galam automātiski.

Aizverot Glābējsilītes durtiņas, no ārpuses tās vairs nevar atvērt līdz brīdim, kad iekšpusē, tiek noņemta bloķēšana. Pēc „trauksmes” signāla atskanēšanas apmēram 1-2 minūšu laikā pie Glābējsilītesgultiņas ierodas medicīnas personāls.

Pie Glābējsilītes ir izvietota informācija mātei par to, kur visu diennakti iespējams zvanīt, lai saņemtu psiholoģisku un praktisku palīdzību. Radošā psiholoģijas centra ģimenei darbinieki visu diennakti būs gatavi palīdzēt atrast risinājumu, sniegt gan praktisku, gan morālu atbalstu.

Evita ar Doku (izcilo Latvijas hokeja ārstu Jāni Kvēpu) šova Dziedi ar Zvaigzni aizkulisēs

Uzziņai –

Latvijā pirmais Baby Box – vieta bērna dzīvībai ir uzstādīts Rīgā, Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas teritorijā ar farmācijas kompānijas Gedeon Richter finansiālu un morālu atbalstu.

Darbs pie projekta tika uzsākts 2007. gadā ar situācijas apzināšanu, juridisko izpēti, sadarbības partneru meklēšanu un tehniskajiem darbiem. 2009. gada 8. septembrī tika atklāts Latvijā pirmais Baby Boxvieta bērna dzīvībai.

Pēc pirmā Baby Box jeb Glābējsilītes atklāšanas Rīgā gan Latvijas sabiedrība, gan sociālie spēki saprata, ka ar vienu šādu vietu ir par maz, lai glābtu bērnu dzīvības Latvijas reģionos. Tālab projekta attīstībā ir plānots izveidot vismaz vienu vietu bērna dzīvībai katrā Latvijas reģionā. Konkrētas pilsētas tiks precizētas, izvērtējot situāciju.

Projekta īstenotāji Latvijā ir sabiedrisko attiecību kompānija Divi gani. Projekts Baby Box – vieta bērna dzīvībai ieguva pirmo vietuBaltic PR Awards 2010, kā labākais 2009.gada sociālais projekts Baltijā.