Sabiedrība gatava palīdzēt. Aicina atsaukties glābējsilītē ievietotās meitenītes vecākus.

30.11.2020

27. novembrī Rīgas glābējsilītē tika ievietota aptuveni 4 mēnešus veca meitenīte. Pavisam glābējsilītēs Latvijā ir atstāts jau 51 bērniņš, bet šogad – 4 bērniņi. Meitenīte ir līdz šim vecākais glābējsilītē ievietotais mazulis. Meitenītes vecums liek domāt, ka māte vai abi vecāki sākotnēji ir rūpējušies par bērnu, tomēr ģimeni piemeklējusi kāda dziļa krīze, kuru nav izdevies pārvarēt.

Šis gads ir īpaši sarežģīts, jo sabiedrībā un ģimenēs papildus satricinājumus radījusi Covid-19 pandēmijas ēna. Tomēr, neskatoties uz patiešām smagām situācijām, Latvijā sievietēm, kuras nonākušas krīzes situācijās un nespēj parūpēties par bērnu, joprojām ir pieejams gan materiāls, gan psiholoģisks atbalsts. Turklāt, līdztekus valsts un pašvaldību iestādēm, šajā gadījumā palīdzīgu roku gatavas sniegt arī vairākas nevalstiskās organizācijas un sabiedrība.

 

Komentē projekta “Glābējsilīte” Latvijā vadītāja Laura Zvirbule:

Es vēlos uzrunāt meitenītes vecākus un aicināt viņus meklēt palīdzību! Droši varat zvanīt arī man personīgi, palīdzēšu sakoordinēt nepieciešamās darbības, lai meitiņa varētu atgriezties ģimenē. Vēršoties bāriņtiesā, vecāki meitiņu vēl var atgūt, ja vien bāriņtiesa uzskatīs, ka tas ir bērna interesēs.

Kad medijos parādījās ziņa par glābējsilītē ievietoto meitenīti, ar mani sazinājās vairāki cilvēki, piedāvājot bērniņa mātei pajumti un iztikas līdzekļus un aicinot viņu pārdomāt un neatteikties no bērna.

Es gribu vērsties arī pie citām ģimenēm, jo īpaši pie vientuļajām mātēm, kuras saskaras ar ekonomiskām vai psiholoģiskām grūtībām, nebaidīties lūgt atbalstu, jo liela daļa problēmu, kopīgi sadarbojoties, ir atrisināmas.

 

Komentē geštaltterapeite un 4 bērnu mamma Elīna Zelčāne:

Mēs nezinām un varam tikai minēt, kādi cēloņi noveda pie tik galēja lēmuma. Sieviete, kura deviņus mēnešus nēsājusi zem savas sirds mazuli un vēl 4 mēnešus to barojusi un aprūpējusi, diez vai atteiktos no bērna tikai tāpēc, ka radušās kādas pārejošas grūtības. Visticamāk tas ir izmisums, bezcerība, un psiholoģisks sabrukums, ko izraisījis vairāku faktoru kopums.

Daļa sieviešu pēc dzemdībām piedzīvo pēcdzemdību depresiju. Ja sieviete nesaņem morālu un fizisku atbalstu, depresija var ieilgt un aizvest līdz pat pašnāvības domām. Ja sievieti negaidīti pamet partneris un viņai nav citu atbalsta personu, sieviete var iegrimt bezcerībā vai piedzīvot spēcīgu afekta stāvokli un rīkoties neapdomīgi. Izmisumu var radīt arī nelabvēlīgā vide, kurā bieži vienkopus pastāv gan atkarības problēmas, gan naudas trūkums un emocionāla vai fiziska vardarbība. Un tie ir tikai daži no iespējamajiem iemesliem. Ja ģimenē viens no partneriem salūzt, atbildību var pārņemt otrs, taču ja salūzt bērna vienīgais aprūpētājs, tas diemžēl var beigties traģiski.

Šobrīd, sakarā ar Covid 19 radīto krīzi un ekonomisko nestabilitāti, daudzas ģimenes piedzīvo emocionālu spriedzi un bailes par nākotni. Iespējams, kādai ģimenei paziņojums par darba zaudēšanu var būt pēdējais piliens problēmu jūrā. Tāpēc es aicinu ikvienu no jums – nebūsim vienaldzīgi un biežāk aprunāsimies cits ar citu. Varbūt grūtniece vai jaunā māmiņa, kura dzīvo Jums kaimiņos, ir viena no tām sievietēm, kurām šobrīd ļoti grūts periods, un nepieciešams apkārtējo atbalsts.

 

Glābējsilīte – vieta bērna dzīvībai

Kaut arī sabiedrībā valda diskusijas par to, vai glābējsilīšu kustība ir labākais veids, kā palīdzēt bērniem, no kuriem vecāki vēlējušies atteikties, ir jāsaprot, ka šis nav standarta risinājums, bet gan traģiska nozieguma profilakses projekts.  Glābējsilīte  ir iespēja izdzīvot tiem bērniņiem, kuri, iespējams, citādi tiku nogalināti vai atstāti bezpalīdzības stāvoklī.

 

Atgādinām! Pirms atsakies no bērna- meklē palīdzību!

Ja Tavā dzīvē ir iestājies tik smags brīdis, ka gatavojies pastrādāt noziegumu pret savu bērnu, zini- ir kāds, kurš vēl var palīdzēt!

  • Ja Tev nav, ko ēst, vai nav, ar ko pabarot mazuli;
  • Ja ir kāds kurš sit un pazemo Tevi;
  • Ja nespēj tikt galā ar savām emocijām un Tevī krājas naids pret bērnu;
  • Ja ir problēmas ar alkoholu vai narkotikām;
  • Ja Tev nav, kur dzīvot;
  • Ja esi izmisumā…

 

Zvani uz kādu no palīdzības tālruņiem, un Tev noteikti palīdzēs!

 

RĪGĀ 67227033

LIEPĀJĀ 63425808

DAUGAVPILĪ 29467411

VENTSPILĪ 63661515, 22012434

RĒZEKNĒ 28302279, 27878552, 26116659

MADONĀ 26330578, 64807292, 29124504

VALMIERĀ 6422686

JELGAVĀ 67222922, 27722292, 29916565, 26178678